måndag 30 mars 2015

Tips för att minska elkostnaderna

Nu när jag sitter å sammanställer årets första kvartal hittade jag en utgift för el som påminde mig att skriva detta inlägg om 2, kanske lite mindre vanliga, tips till villaägare för att sänka elkostnaderna

För ca 2 år sedan skaffade vi ELIQ-online, en trevlig mackapär som via en app visar elförbrukningen momentant i huset, lite historik och jämförelsedata med liknande hushåll. Förutom att det är trevligt att ha koll på kostnaderna så var en poäng att identifiera onödiga strömförbrukare. Således "elbesiktade" jag huset när grunkan installerats (tar 5 min) och gick rum för rum och noterade förbrukningen då strömkällorna slogs på. Till min förvåning hittade jag t ex att vi då fortfarande körde ett dussintal halogen-lampor á >25W styck, särskilt intressant blir det i jämförelse med vad husets frånluftsvärmepump förbrukar, lamporna drog knappt hälften av energin som går åt för pumpen att värma hela huset när det är plusgrader ute!

Halogenlamporna är nu ett minne blott och har successivt ersatts med LED. Den kanske största vinsten är att eliq-appen bidrar till ett mer energismart hem genom att åtminstone jag tittar på appen titt som tätt för att se så inget onödigt är igång - huset ska ligga på knappa 200W när de går "på tomgång" och ca 800W när det värms med kompressorn om allt är rätt inställt. Trimning av värmepumpar är ett helt eget kapitel och det lämnar jag därhän för nu, den som vill ge sig hän startar lämpligen med Värmepumpsforum.

Hur va de då med den där el-utgiften, jo i höstas kom jag på att ytterligare ett sätt att minska el-kostnaden är att säkra ner huset från 20A till 16A (nätavgiften minskar med en dryg hundring/månad), vilket krävde att en elektriker kommer ut å fipplar i mätarskåpet. Att köra på 16A förutsätter att du tillräckligt sällan belastar huset med mer än 11 kw lite drygt - med ett modernt hus ska 16A normalt inte ställa till problem. Säkringen gick endast en gång under vintern när diskmaskinen, torkskåpet, vattenkokaren och spisen var igång samtidigt - det får de va värt!

Vi ligger nu på en årsförbrukning på drygt 11 000 kWh, varav 7 000 till uppvärmning för en enplansvilla på knappt 140 kvm med en genomsnittlig inomhustemperatur på knappt 22 grader (ja det är onödigt varmt, men fru vadVivill insisterar) och eldar därför också ca 3 kubik per år.  Vad gör du åt din elförbrukning?

1 kommentar:

  1. Tack för tipset! Ska kolla upp ELIQ. Har själv mest jobbat med att ha "rätt" lampor hittills. :)

    SvaraRadera