Sidor

lördag 11 juli 2015

Halvårsrapport 2015

Översikt

Ett halvår i linje med budget, 2% lägre utgifter bortsett från sparandet som blivit lite mer än tänkt men de jämnar ut sig på helåret. Från Q2 har vi bokföring i detalj på 97% av våra utgifter vilket är en hyfsad ökning från tidigare ca 80%. Delen som ökat är insynen i posten "fritid, nöjen mm" som dessutom drog iväg ordentligt under Q2 (14k/mån!), mer om det nedan. 



Sparande per månad



Under andra kvartalet gjordes tre köp (ElektaKlövern och SPFF) för drygt 90 000 kr vilket är mindre än vad målen stipulerar för 2015-2016 eftersom kassan ska omsättas också, men något mer än månadsinsättningarna då utdelningar kunnat investeras. Barnspar och bolåneamortering enligt budget: 3 000 resp. 15 000 kr för perioden.
Utdelningar har under Q2 kommit in från Mekonomen, Ratos, Protector, Akelius, Industrivärden, och Bonheur  á totalt ca 9 600 kr (hittills i år ca 14 300 kr). Nuvarande utdelningstakt knappt 20 tkr/år, mindre än budget pga färre inköp men ökningen skjuts framåt istället som grafen visar, YoC uppgår till 5,2%. En hel del inköp behöver göras för att nå de nivåerna följande kvartal, som börsläget ser ut kommer det sannolikt inte nås utan vi fortsätter med ungefär ett köp per månad om ingen större sättning sker.


 Sammantaget medför ovan att kassan ligger kvar på ungefär samma nivå som efter Q1, ca 370 00 kr.



Boendekostnader per månad



Räntekostnaden är som nämnt rekordlåg vilket ger ett bättre utfall här och utvecklingen lär fortsätta så helåret ser lovandet ut, viss osäkerhet pga 2/3 av bolånen ska omförhandlas i september. Resterande poster ungefär enligt förväntan, elen något högre pga säsongsvariation samt att laddning av bilen driver upp nivån en del vilket inte var inräknat när budgeten gjordes.

Fritid, nöjen mm

Under Q2 har vi som sagt börjat följa upp dessa kostnader lite närmare, vilka alltså är sådana som vi bekostar var för sig (fickpengar?). Sett över halvåret är nivån i snitt drygt 10 tkr/mån (budget knappt 8). Det var framförallt en del aktiviteter i Q2 som drog upp nivån. Fru vadVivill gjorde en egen utlandsresa (fritidsaktivitet/kurs) varför den posten och dagligvaror (tillhörande restaurangbesök, mat, småprylar) drog iväg. Bortsett från det skulle vi ligga omkring budget, dock tror jag detta är något vi vill ha in i budgeten framgent då det är väldigt uppskattat. Själv ser jag fram emot en liknande resa under hösten (men annan inriktning), det skulle kännas bra att ha möjligheten att till 100% få fokusera på sitt fritidsintresse och utvecklas inom det 1 vecka om året, och dessutom ett ofta välbehövligt break från allt möjligt.

I övrigt tror jag inte det är så stora konstigheter, lite mkt "skräp" som fru vadVivill konsumerar kan jag tycka - även exkl. hennes resa står hon för nästan 75% av dessa utgifter - men det är en del av vårt gemensamma upplägg och ambitionsnivå!


Dagligvaror

Väldigt likt Q1, en bit under budgetens antagande om 7 tkr/mån.   



Indelningen är som sagt tämligen godtycklig och nyttan går att ifrågasätta men jag tycker det är en kul uppställning. Vi handlar och äter det vi vill utan att (uppenbart) välja bort något, en blandning av både husmanskost, vardagslyx, hämtpizza och storpack, för ~6500 kr/mån tycker jag det är bra price/performance.

Upplevelser, kapitalvaror etc 

Kan detta kvartal summeras till 3 utemiddagar för drygt 4 tkr med fru vadVivill, även om det kostar en slant är det något vi gärna lägger en del pengar på, mycket uppskattade aktiviteter! 

Bil

Kvartalets totala bilkostnad kan summeras till drygt 4 900 kr (!) - ca 1 600 kr per månad för en 9 mån gammal bil som kostade över 400 000 kr i inköp, det tackar vi förmånsvärdet, milersättningen vid tjänstekörningen och att merparten av alla mil körs på el för! Mer om detta i separat kommande inlägg.

Barnen

Fortsatt lite lägre än budget pga få inköp av kläder etc även om det blev lite mer under Q2. Vi har avsatt en dryg tusenlapp per månad för barnens aktiviteter, kläder, kalas och dylikt vilket inte ser ut att bli några som helst problem sett över helåret.

Övrigt

Inget anmärkningsvärt, innehåller i princip fasta kostnader för CSN, försäkringar och välgörenhet.

Kostnadsnivå i förhållande till långsiktiga mål

Jag har börjat följa upp hur vi ligger till i förhållande till den kostnadsnivå vi antagit i våra långsiktiga mål/prognos genom att plotta dels våra faktiska kostnader varje månad och dels kostnaderna vi skulle ha om vi inte jobbade (vilket är målet 2024), allt sparande exkluderat förstås. I scenariot utan arbetsgivare utgår vi från att sluta med diverse försäkringar, RUT-tjänster, jobbluncher och barnomsorg, men allt annat lika (vilket säkert inte är helt realistiskt men det får duga för nu).



Jag tror att vi till nästa år kommer få anledning att revidera en del långsiktiga antaganden, hittills har prognosen som sagt antagit en kostnadsnivå om ca 25 000 kr/mån år 2024. Det ser tufft ut att nå även om vi närmat oss - snittet hittills i år är alltså drygt 30 000 kr/mån - visst finns det delar ffa inom fritid/nöjen och dagligvaror att jobba på men frågan är hur mkt vi vill dra ner? Dessutom har vi börjat kika på att ta ett sabbatsår, liknande Onkel Tom, om 2-3 år som kommer påverka. Det finns anledning att återkomma till detta ämne!

Det är stimulerande att se att det verkligen går att realistiskt överväga scenarion som för många är nästintill otänkbara. När vi bollat idén med vänner om att ha en mer frivillig sysselsättning om 10 år eller ta ett sabbatsår om några år blir den spontana reaktionen ofta "va, men hur är är det möjligt, 1 års semester? inte jobba mer?" Svaret? Hitta gemensam ambitionsnivå mellan långsiktiga mål och att leva i nuet, prioritera vad tiden ska användas till och anpassa livsstilen, var konsekvent och ha tålamod så är det enligt min mening snarare fullt möjligt för de allra flesta som har ett arbete. 
 

3 kommentarer:

  1. Kul läsning och bra jobbat. I synnerhet sista stycket håller jag med om helt.

    Jag gick igenom era utgifter lite och regerade på "RUT" och "Fritid - Nöjen".

    Här är lite hur jag tänker:
    Jag har lagt 5000 kr/mån på hobbies i många år men kommit att ifrågasätta det allt mer. För det första så är det ofta inte nödvändigt att lägga så mycket pengar på en hobby utan att man kan uppnå samma mål på annat sätt. Det finns till och med en risk att allt man köper bara har som mål att förstärka bilden av den man vill vara, inte den man faktiskt försöker vara. I mitt fall gillar jag att cykla. Köpa cykelprylar är bara ett substitut och det är bättre att cykla i stället.

    Men det finns ett annat problem, nämligen att hög aktivitetsgrad i form av en hobby tar ofta mycket tid. Det gör att enklare saker som städning blir något man helst prioriterar bort => RUT-tjänster blir intressant. Det här är bensin för hamsterhjulet. Jobba mycket, unna sig ett spännande liv, köp tjänster ...

    Det går ofta att komma lite längre med mindre insats är min erfarenhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för kommentaren Tom!

      Jag håller i princip med om att det inte är pengarna/prylarna som gör hobbyn, cykelprylar är ju ett utmärkt exempel på ett område som jag hos vissa tycker mig sett spåra ur där det läggs tusentals kronor på att spara 72 gram på hjulens vikt, ungefär. Gå ner 1 kg kroppsvikt istället?

      Dock vill jag påstå att kostnadsnivån på intresset beror på aktivitetens karaktär, det är viss skillnad på schack och ridsport. Jag känner mig därförr personligen en smula ursäktad (?) pga två kapitalintensiva huvudintressen, enduro och vindsurf. Det förstnämnda, dit dock bara några tusenlappar gått just i år då jag kört så lite, är av karaktären att det kostar en hel del att hålla på överhuvudtaget, även om jag håller håller mig till basic-grejer. Storleksordningen är typ initialt att lägga runt 30-50k och sen kanske 15-20k per år, främst pga att saker slits eller går sönder. Får man inte ihop till att ägna ~1h/vecka under året tycker jag det är tveksamt om man kan kalla det hobby, vilket gjort att jag under våren börjat ifrågasätta hur stort mitt intresse egentligen är då jag kört kanske 1h/månad, där tycker jag att din beskrivning av tidsproblemet är träffande. Nu kan det ju från tid till annan finnas andra skäl till att man drar ner på en hobby temporärt men jag tycker inte det duger som skäl för min del längre, om det verkligen är ett intresse jag har borde jag ju prioritera det? Kanske är det just för att hobbyn kräver massa prylar (=dålig konsumtion) jag börjat prioritera bort den successivt senaste åren? Dessutom störs jag väldans av att ha kapital bundet som inte kommer till nytta, det är som med prylar generellt - används de inte (tillräckligt) ska de avvecklas eftersom de för med sig en massa olika typer av kostnader (ffa icke finansiella) att ha grejer ståendes. Bara tiden att tänka på om, när, hur och borde jag inte ägna mig åt... Ett löfte från mig härmed - hojen ska ut på blocket i veckan!

      När det gäller vindsurf (som jag ägnat mig betydligt mer åt på sistone) finns liknande "problem" med höga initialkostnader, däremot är det löpande betydligt lägre. Dock finns en helt annan utmaning och det är beroendet av väder och vind, Sverige (iaf där vi bor) är inte optimalt vilket gör säsongen kort varför en resa till varmare, blåsigare breddgrader kan förlänga säsongen = relativt kostsamt.

      Jag har under flera år egentligen brottats med tid- och prioriteringsproblem för fritidsaktiviteterna, under 10-15 år har jag haft 3 huvudintressen (dvs 1 utöver ovan 2, vilket jag avvecklade för några år sen) nu när jag skriver detta och tänker på de tycker jag de känns helt rätt att downsiza mer och "börja om" med fokus på det som känns mest angeläget just nu. Istället för att känna att jag inte hinner med, bort med sånt som ändå inte får fokus för att göra det jag (vi) vill göra - vänta nu, det är ju temat för bloggen, vadVivill, bra där :)

      Detta kanske visar, som så ofta, att det inte är svartvitt som att om bara vissa förutsättningar var uppfyllda skulle man leva helt annorlunda. Hade vi kunnat göra vad vi vill med vår tid redan idag hade jag sannolikt inte kört väsentligt mkt mer enduro, problemet är någon annanstans, däremot finns det definitivt saker jag skulle vilja ägna mer tid åt än idag, och en del av att komma framåt på resan är väl just att jobba i båda ändar = bort med sånt du inte skulle ägna tillräckligt med tid åt även om du kunde, och börja göra mer av sånt du vill, idag!

      Radera
    2. Din beskrivning kunde varit min. Jag har kört cross men det var bara något år då och då jag verkligen körde så det blev kul, 2-3 ggr / vecka, under en längre period. Annars stod mest prylarna som ikoner över den jag ville vara. När jag dragit ner på nästan allt så är den enda hobby jag har kvar cykling och då fokuserar jag på cykling. Inte prylar. Jag kan inte göra allt och när jag väl förstod det så har jag faktiskt gjort mer med min hobby än på många år.

      Vindsurfing har jag ingen erfarenhet av men surfare är ju kända för att skava runt på mycket lite pengar när dom väl har prylarna. Så det borde gå att tänka annorlunda. Agera som du vore 18 år igen. Du hade säkert kommit iväg och surfat billigare då än nu.

      Radera