söndag 25 oktober 2015

Bankbyte

Varför byta bank?


Vi har haft bolånen i SEB till rätt förmånliga villkor senaste åren, under sommaren har vi haft 0,85% boränta. Efter sommaren har 2 saker skett som gjort bolån hos SEB betydligt dyrare, dels ändrades beräkningsmodellen för upplåningsräntan där SEB helt godtyckligt bestämda sig för att lägga på en marginal på 15 punkter (motsv. ett påslag på likviditetskostnaden om ca 40%), dels har de uppenbarligen fått nya direktiv kring boräntediskussioner där 0 förhandlingsutrymme ges, vår marginal/rabatt/påslag på upplåningsräntan blev nästan fördubblad - dags att byta bank!

Att de tappar kunder med detta förhållningssätt verkar inte bekymra banken, de har säkert kalkylerat med att de flesta sannolikt är för lata för att byta...

Hur krångligt är det egentligen att byta bank?

Inte alls! Din nya bank (Swedbank i vårt fall) tar hand om det mesta åt dig även om du som vi väljer att flytta allt. Vi började förstås med förhandling av räntevillkor för bolån och där var Swedbanks process dessutom enklast i jämförelse med de övriga storbankerna vi kollade med denna gång - nu hade vi en kontakt där sen sist vi förhandlade för 2 år sedan dit vi skickade över grunddata kring inkomst, sparande och objektet. Med vändande epost kom ett färdigt förslag, inget trams med godtyckliga förhandlingar utan en rabatt utifrån våra förutsättningar, tack för det! Vi passade på att kostnadsfritt värdera huset (inte nödvändigt utan mest av intresse för oss, vår tidigare värdering räckte för Swedbank, det hade ungefär som förväntat ökat en kvarts miljon).

I vårat fall var det också en mängd konton och tjänstepensioner som skulle hanteras, tog några screenshots över befintligt upplägg på internetbanken och mailade, så kom det tillbaks en rejäl bunt med papper att skriva på (det var väl egentligen det enda momentet som kändes segt, kan bli mååånga papper). Den som är orolig för ev autogiron behöver inte tänka på det, de ordnar banken automatiskt. Ev e-fakturor styr du om själv i nya internetbanken. På tal om internetbank vill du säkert installera deras app, som jag tycker presterar i likhet med SEB. Därutöver meddelar du din ev arbetsgivare nytt kontonummer så lönen hamnar rätt. Bolånen löser banken automatiskt - de talar om för dig vilken summa som behövs för att lösa lånen, vi hade rörliga/3-månaders så ingen ränteskillnadsersättning utgår men man får förstås betala ränta för de dagar man haft lånet sedan senaste betalningen. Ett tips kan vara att behålla konton etc hos din gamla bank i några månader för att se så allt fungerar som det ska.

Summering

Effektiv tidsåtgång totalt för att byta bank? Ett par timmar uppskattningsvis, plus husvärderingen och ett besök på lokala kontoret (inte nödvändigt men jag ville förklara vår syn på boränteförhandlingar för att bädda för nästa gång, som blir om 1 år förresten, till skillnad från 2 hos SEB).

Vinsten? Ca 20% lägre kostnad för boränta än alternativet eller knappt 1000 kr/mån på dagens nivåer.

Så, byt bank om du får bättre erbjudande någon annanstans, det är varken svårt eller tidskrävande!

2 kommentarer:

 1. Just detta står vi inför precis nu! Har Nordea i dagsläget men kommer under våren att omförhandla lånen med dom. Om dom inte kan tänka sig det tar vi våra slantar någon annanstans. Kul att läsa att det inte var så krångligt med en flytt som jag hade föreställt mig:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör ni rätt i, i fallet med banker lönar sig otrohet! Det är inte krångligt, men en del saker tar kalendertid, t ex har jag fortfarande efter 6 månader kvar en tjänstepension på SEB som är trög att få över. De viktigaste sakerna upplevde jag ändå går fort. Jag rekommenderar att ni redan innan ni tar dialogen med Nordea inleder förhandling med andra banker så ni har ett färdigt besked till Nordea om vilken nivå ni kräver. Lycka till!

   Mvh vadVivill

   Radera