tisdag 13 oktober 2015

Kvartalsrapport Q3

Tiden flyger iväg, efter ett år med bloggen kan jag konstatera att inläggsfrekvensen är avtagande, aktiviteten kring investeringar och arbetet med att sänka kostnader pågår likväl för fullt! Ofta upplever jag något slags motstånd att på bloggen beskriva detta till vardags, trots att det faktiskt sker en hel del. T ex har jag senaste månaden ägnat en del energi åt att byta bank pga försämrade räntevillkor (hos SEB), en operation jag tänkte beskriva närmare i separat inlägg. Nåväl, uppdateringarna kommer när de kommer. 
 

Översikt

Q3 drog iväg kostnadsmässigt så nu ligger vi ca 10% över budget sett över årets första 9 månader, oaktat sparandet (som förvisso också blivit lite mer). En obudgeterad semesterresa och högre vårdrelaterade kostnader förklarar diffen i stort, men perioden innehöll även en del positiva inslag så som fortsatt sjunkande boende- och bilkostnader (nu under 10 kr/mil)!
 
 

Sparande

 
Under tredje kvartalet gjordes fem köp (2*Bank of Nova Scotia, Deere&Co, J&J & ökning i Elekta) för ca 115 000 kr. Barnspar och bolåneamortering: 3 000 resp. 10 000 kr för perioden (budget säger 15 000 kr amortering men förestående bankbyte har gjort att vi haltat amorteringen i september). Investeringar högre än budgeterat eftersom vi omsätter en del av kassan utöver månatliga avsättningar. Utdelningsportföljen har nu följande utseende:
 

Utdelningar har under Q3 kommit in från Klövern, SPFF, Akelius och Elekta á totalt ca 1800 kr (hittills i år ca 15 500 kr). Nuvarande utdelningstakt är i nuläget knappt 24 tkr/år, YoC uppgår till 4,8%:


 

Sammantaget har kassan minskat en hel del under kvartalet, från ca 370 000 till 300 000 kr.
 
 

Fritid, nöjen mm

Våra "personliga utgifter" har under Q3 ökat ytterligare och vi ligger nu på drygt 11 tkr/månad (budget 8). En del oplanerade vårdkostnader för fru vadVivill (som för övrigt står för ca 80% av denna kategori :) annars inga större konstigheter utan här är ett område där vi nog kan konstatera att under de 6 månader vi följt upp så är budgeten för låg. 
 

Boendekostnader 

 

 

Räntekostnaden fortsatt låg men ökar kommande kvartal pga sämre räntevillkor. Resterande poster ungefär enligt förväntan. Vi har jobbat en hel del med att sänka förbrukningen (främst genom att kapa och klyva egen ved, men också genom installationen av eliq), framförallt värmen. 2014 landade vi på knappt 12 000 kwh varav 7000 till värme, i år ser vi ut att kunna minska det ytterligare ca 10%, trots laddhybridens tillkomst som tar åtminstone 1000 kwh på årsbasis.
 

Dagligvaror

Väldigt likt tidigare kvartal, strax under budgetens antagande om 7 tkr/mån. Detaljuppföljningen upphörde vi med under augusti, fördelningen är ungefär som vi vill, och verkar hålla sig stabil.
 

Semester, upplevelser etc 

Kan detta kvartal summeras till 1 semestervecka i svenska fjällen för hela familjen á knappt 10 tkr, samt herr vadVivills egna surfvecka för knappt 25 tkr, båda mycket lyckade aktiviteter som definitivt kommer upprepas! Under perioden bokade vi även vinterns fjällresa, som blir över nyår för första gången.
 

Bil

Kvartalets totala bilkostnad kan summeras till ca 5 300 kr - en liten höjning (400 kr) från Q3 förklarat av ökat antal mil under semestern. De senaste 6 månaderna har vi kört ca 1200 mil till en total kostnad av ca 10 000 kr, dvs drygt 8 kr/mil netto (ca 9 om vi inkluderar laddkostnad hemma), laddhybrid som förmånsbil är svårslagen med rätt körmönster!

Barnen

Fortsatt lite lägre än budget och helåret ser bra ut även om Q3 stack ut pga en del terminsavgifter för simskola och andra aktiviteter.
 

Övrigt

Inget anmärkningsvärt, innehåller i princip fasta kostnader för CSN, försäkringar och välgörenhet.

Kostnadsnivå i förhållande till långsiktiga mål

Vår kostnadsnivå idag i förhållande till den vi antagit i våra långsiktiga mål/prognos, allt sparande exkluderat förstås. I scenariot utan arbetsgivare utgår vi från att sluta med diverse försäkringar, RUT-tjänster, jobbluncher och barnomsorg, men allt annat lika (vilket säkert inte är helt realistiskt men det får duga för nu). Lite kvar att jobba på: 
Vid förra kvartalsuppföljningen skrev jag att vi nog har anledning att revidera en del långsiktiga antaganden pga kostnadsnivån är högre (>30k) än vad den långsiktiga prognosen medger (<25k) men också för att vi funderat vidare på alternativa vägar till målet 2024, och när nu trenden kostnadsmässigt fortsatt ytterligare ett kvartal så det finns all anledning att återkomma till frågan i ett separat ämne!

2 kommentarer:

 1. Nu ser er ekonomi ut som vår gjorde innan vi tog tag i pengarna. Det behövs inte så mycket för att det ska trilla på bra.

  Om lusten att blogga kan jag bara reflektera över det jag brukar skriva om mål, motivation och vanor. Det verkar som du satt mål som inte är förankrade med din sambo. Det verkar också som du själv har svårt att hitta en väg att nå målen. Det är inte rätt sätt, du kommer inte orka hålla dig motiverad då.

  Givet dina mål och dina faktiska utfall tror jag du ska göra omtag. Skit i att sätta höga mål och börja fokusera på vilka vanor och beteenden ni har och hur ni kan ändra dom, sakta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är rättså spot on där! Vi har haft rätt långa diskussioner kring ambitionsnivå, konsumera/uppleva nu kontra sen etc och visst finns det ett uppenbart spann oss emellan! Därav har "omtaget" som du, och jag också nämnt några gånger, egentligen pågått i flera månader och nu börjar vi faktiskt närma oss målsättningar som är rimligare.

   Radera