Sidor

onsdag 4 januari 2017

Vart är vi på väg?

Vart är vi på väg? Tänkte uppdatera kring vår målbild utifrån de tankar som vuxit fram senaste halvåret, eller så. Bloggen har levt ett stillsamt liv i drygt 2 år och å ena sidan har det inte hänt nåt totalt omvälvande kring vår målbild som den formulerades hösten 2014 - vi vill fortfarande styra våra liv mot att kunna göra vad Vi vill, och passiva inkomster och koll på utgifterna är viktiga pusselbitar - men bilden har nyanserats en del och framförallt har vi som familj bättre förstått hur resan kan gå till utifrån våra behov.

- vi uttryckte konkreta mål i tid (2024) och belopp (240 000k/år passiv inkomst) för när vi i praktiken skulle kunna göra vad vi vill med vår tid.

Nu - dessa långsiktiga mål ger inte tillräckligt drivkraft i vardagen, vi vill göra konkreta anpassningar - med riktning mot målet - i våra liv här och nu. Därför är inte målen kvar, de finns fortfarande med som "styrparametrar" men det viktiga är inte om de står 2027 eller 278 000 kr/år, utan att vi rör oss i rätt riktning med en hastighet som känns bra, hela tiden!

Konsekvens - under 2016 har vi i princip lagt ner allt långsiktigt prognosticerande ("typ om 6 år har vi 58% sparkvot, 72% kostnadstäckning från passiva inkomster, är nästan skuldfria och bor i ett hus på landet") och istället tillsammans gjort frekventa uppdateringar av hur vi vill fördela vår tid och våra pengar det närmsta året.

Den enskilt största konkreta följden av detta innebar att vi tog en rejäl bit av vårt sparade kapital, kastade in det i en bostadsrätt i svenska fjällen eftersom hela familjen älskar miljön och aktiviteterna som erbjuds där, året om, och så började vi leva en icke försumbar del av våra liv där, en dryg månad 2016 ser ut att bli 2 under 2017. Därutöver bestämde vi oss för att avsevärt öka mängden ledig tid tillsammans (i praktiken har jag synkat så vi spenderar alla skollov tillsammans, eftersom fru vadVivill är lärare).

Vidare har vi försökt öka fokus på att göra vad vi vill i vardagen - eller har det kanske kommit som en omedveten effekt av att vi försökt prioritera övergripande frågor tydligare? - i stort som smått: t ex minskat socialt umgänge (ja vi trivs just nu bäst själva i familjen), hänge sig åt sina favoritintressen/bort med prylar/aktiviteter som inte är allra roligast, herr vadVivill ogillar konsumtion/fru vadVivill älskar att konsumera - jamen gör de då! Vi är långt ifrån framme men det sker fler medvetna val kring dygnets 24 timmar och våra disponibla inkomster idag än för 2 år sedan.

I stora drag
  • vi fortsätter spara avsevärda summor för långsiktiga investeringar, men inte genom avkall på sånt vi vill göra mer av redan nu. Årsbudgeten sätter ramarna, inte 5-årsmålen.
  • vi kommer jobba mindre - våra jobb stjäl fortfarande för mycket tid och energi från det vi vill ägna oss åt - därför avser vi från sommaren börja jobba deltid också. 
  • vi kommer ägna mer tid och pengar åt vad vi vill - totalt 15 veckors gemensam ledighet under 2017 fördelat mellan fjällen, utlandssemestrar och bara vara hemma.
  • vi minskar fortsatt utgifterna för sånt som är egalt eller oprioriterat av oss, men tar ut svängarna kring det vi prioriterar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar