Sidor

söndag 24 september 2017

Vart tog vi vägen?

Jomen vi drog till fjälls och började göra vadVivill i somras, och vi stortrivs!

Under vårvintern smiddes planer på att hoppa ur hjulet tidigare än planerat. Senaste inlägget i januari (!) antydde det - vi vill ha förändring nu, inte sen. Det gick lite fortare än vi trodde dock, så vad hände?

De senaste åren har det blivit tydligare att det är i fjällen familjen vadViVill trivs allra bäst, så det var inte svårt att komma fram till att vi ska flytta dit, om än bara för en termin till att börja med! (nåja, vi får väl se...) Det är intressant hur enkelt allt framstår såhär i efterhand när man väl fattat ett gemensamt beslut, resten framstår nu mest som praktiska detaljer men såhär gick de till i stort:
 1. Boende - lägenheten fanns redan, och stod ju ändå tom under hösten, och huset kan vi ju hyra ut? Sagt å gjort, i juli skrevs kontrakt och nu har vi det uthyrt till årsskiftet.
 2. Jobb - fru vadVivill tog helt tjänstledigt för höstterminen, inte utan viss vånda inför, men i slutändan inget större problem. Själv hade jag en mer komplex dialog med arbetsgivaren då jag både ville gå ner i tid samt jobba på distans, efter några veckor av "förhandling" blev det klart i maj vilket landade i att jag jobbar drygt halvtid och spenderar några dagar i månaden på plats.
 3. Skola/barnomsorg - att byta skola och förskola för barnen var nog det enklaste, vi hade rekat nya miljön redan på påsklovet så vi visste att förutsättningarna var goda, några blanketter senare så var inskolning planerad till v34.
Självklart fanns det måååånga tankar fram och tillbaks kring respektive punkt, hur ska en hyresgäst ta hand om huset? vad ska chefen säga? hur kommer det gå att leva på en halv lön? kommer barnen trivas i skolan? hur trivs familjen i fjällen på hösten, vi har ju mest varit där på vintern? etc etc

Jag tänker beskriva lite mer om respektive punkt i separata inlägg, nu blir det en kort summering av det viktigaste jag upplever att flytten bidragit med hittills:

 • Mer tid tillsammans - jag har aldrig förespråkat deltidsarbete men känslan av att slå ihop datorn kl 14 och vara med familjen under eftermiddagen och kvällen är jag fortfarande överväldigad av. Skillnaden mot i våras när vi heltidsarbetade då vardagen ofta upplevdes som en transport till att barnen skulle sova kunde inte vara större - nu orkar vi med varandra, vi är med varandra och är mer utomhus (trots att vädret skulle avskräcka gemene bloggkollega med medelhavstemperaturscravings...) än under högsommaren.

 • Det behövs inte så många prylar - det bästa och mest konkreta tipset för att känna sig friare, och göra sig av med grejor och tjafs som kostar på många sätt, flytta! Och flytta gärna till nåt mindre, med strikt begränsad transportutrymmen. Vi spenderade ett antal dagar under sommaren med att tömma huset och förbereda flytten, och allt vi skulle ha med skulle in i två vanliga personbilar (inga möbler, ska sägas). Från 140 kvm till drygt hälften så stor lgh. Det var en synnerligen stimulerande övning med nyttiga prioriteringar. Jag har fortf 1 av mina totalt 2 kollin (size handbagage) med kläder och dylikt ouppackade... nåväl snart är de vinter.

 • Det behövs inte så mycket pengar - jag återkommer med detaljerad budget men vi har hittills inte lidit ett dugg av att gå från två inkomster till drygt en halv. Vi tar inte av vårt kapital (men sparar inget heller), och det är ett gäng kostnader som försvunnit: barnomsorg, RUT, jobbluncher mm

 • Mer egentid för oss vuxna - självklart är allt inte lattjo med familjen från tidig em till kväll, det förekommer skärmar och telefoner och dylikt här också, men tillgången till aktiviteter och intressen som både herr och fru vadViVill uppskattar är fantastisk, så när barnen är i skolan kan man ju ta en gemensam cykelrunda, eller ta ett eget pass kl 15 när barnen är trötta efter skolan - vi har köpt oss tid, både för att vara tillsammans mer, men på köpet får vi mer tid själva också.

Visst, det kommer en mörk november här också, de "lätta" veckorna är gjorda och med allt nytt är det lätt att bli förblindad, men hittills känns det helrätt, den stora frågan nu är hur vi ska göra i januari...

2 kommentarer:

 1. Hej!

  Hur går det för er?

  Vad landade utdelningarna under 2017 på? Gärna efter skatt :-)

  SvaraRadera
 2. Hej Framtida frihet. Det går fint, kom precis hem från fjällen. Ska summera vistelsen snart. Utdelningarna är iaf klara, det vart nästan exakt 22 tkr (efter skatt), ganska precis som förra året alltså.

  SvaraRadera