lördag 23 januari 2016

Lägenhetsköp

Äntligen är allt klart kring vår senaste investering - en bostad i svenska fjällen. Känns grymt bra att ha landat i detta, det är här familjen vadVivill vill spendera stora delar av sin tid. Till en början över jul/nyår, sport- och påsklov, någon vecka på sommaren och i bästa fall en eller två långhelger under året. Med 8h enkel bilresa blir det inga kortare besök men det gör att vi ser fram emot de längre vistelserna desto mer, och om några veckor åker vi igen. Kanske blir detta platsen för ett sabbatsår? Kanske blir det en framtida permanentbostad?

Vi har redan hyresintäkter klara som täcker årets fasta kostnader till ca 80%, undrar om detta ska redovisas som en investering med utdelning om 25000 kr/år och yield on cost om 12,5%? Isåfall har de passiva inkomsterna dubblerats!

6 kommentarer:

 1. Grattis, jag älskar svenska fjällvärden.

  Hur är hyresintäkter skattemässigt? Jag tror de skattas som inkomst av tjänst, har du räknat med det i kalkylen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vad jag förstått är det skattefritt upp till 50 000 kr, därutöver som inkomst av tjänst. Jag tror det räcker bra i förhållande till hur ofta vi vill vara där själva. Så det blir väl ur det perspektivet närmast att jämföra med en pref.aktie som har hög direk kastning utan utdelningsatillväxt.

   Radera
  2. Nästan rätt, utöver 50 000 kr beskattas det visst som inkomst av kapital (30%), positivt! https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterbostad/uthyrningavbostad.4.233f91f71260075abe8800033479.html

   Radera
  3. Där ser man, något bättre än jag trodde faktiskt.

   Radera
 2. Grattis och kul att det blev av!
  Vore kul att veta lite mer om lägenheten, men ni kanske vill vara diskreta med den informationen här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack VTF!

   Ja adressen utelämnar vi nog :) men den är stor nog för 2 familjer, byggd för några år sedan, ligger i backen och uppfyller övriga grundkrav - bastu och balkong!

   Radera