fredag 1 januari 2016

Ny investering och justerade mål

Under större delen av hösten har jag och fru vadVivill grubblat över balansen mellan spara/konsumera, vårt gemensamma upplägg kring ekonomi, att leva i nuet kontra framtiden, om man så vill. Något som också berördes i kommentarerna vid senaste kvartalsrapporteringen - http://vadvivill.blogspot.se/2015/10/kvartalsrapport-q3.html.

Vi, och kanske främst jag själv, har insett att vårt tioåriga långsiktiga mål är för långt bort för att vara tillräckligt motiverande i närtid. Inte för att spara 20-25k per månad för att öka årliga utdelningarna är jobbigt eller att delmålet om >4000 kr/mån i passiv inkomst om 1 år känns fel, men den reella utdelningen på sparandet ligger många år bort vilket helt enkelt känns för tråkigt. Dessutom verkar vår önskade kostnadsnivå ligga runt 30k/mån snarare än närmre 20 vilket skulle skjuta målet något år framåt ytterligare.

Så vad göra? Ur ekonomisk synvinkel är det ju inte mer konsumtion vi är ute efter, snarare att hitta rätt balans mellan upplevelser idag och sparande (upplevelser sen)! Vi vill också successivt närma oss den livsstil vi ser framför oss på sikt, redan idag. Det är förstås en mångfacetterad problemställning med många bitar att ta i men vi tror att vi har en pusselbit på g i detta syfte.
I höstas bokade vi vintersemestern i svenska fjällen för fjärde gången i rad med svågerns familj, och vi har i flera år mest på skämt pratat om att köpa stuga/lgh i fjällen tillsammans och inför denna fjällsejour har bostadsdiskussionerna intensifierats. Nu när vi sitter i ett hyrt boende över nyår känns timingen av flera skäl rätt och vi har idag lagt bud på en lägenhet i närheten som vi kollat på tidigare i veckan!

Vi har de senaste åren spenderat minst 2 veckor/år i svenska fjäll, både sommar och vinter och flera av våra intressen finns förstås tillgängliga där, dessutom ökar nyttan med barnens stigande ålder och det är något hela familjen kommit att uppskatta allt mer. Att komma bort från vardagen på loven (fru vadVivill är lärare så det blir då vi kommer iväg) och att längta dit däremellan ger oss konkret utdelning på en investering nu, på sikt finns även tankar om att flytta hit permanent. Dessförinnan ges möjlighet till passiva inkomster om vi väljer att hyra ut. Årets säsong har lgh prognosticerade bruttointäkter närmare 100k. Eftersom vi tänker oss ett 50/50 ägande blir för vår del både den initiala investeringen (ca 200k) såväl som löpande kostnaden (drygt 2k/mån) fullt rimlig. Vilken med råge täcks av uthyrningsintäkter om vi så vill utan att det inkräktar på den tid vi vill spendera där, vilket vi tror realistiskt inte blir mer än ca 4 veckor per år närmsta tiden.

Om vi skriver på för lgh och vad det närmare innebär för våra långsiktiga mål blir ett ämne att återkomma till inom kort!

4 kommentarer:

 1. Vi brottas själv med liknande frågeställningar som du skriver i ditt inlägg.

  Vart drar man gränsen mellan upplevelser idag i relation till ett större sparande?
  De senaste åren så har vi prioriterat resande även om det påverkar vårt sparande men vi är rätt nöjda med det valet.
  Att alltid vara snusförnuftig tror jag straffar sig i längden och jag vill inte sitta på ålderns höst och ångra att jag inte gjorde allt det vi önskade när vi hade orken..

  Självklart så ska ni köpa den där bostaden i fjällen - om inte annat är det en bra riskspridning :-)
  Men gör inga glädjekalkyler avseende hyresintäkter. Det kostar på med slitage, annonsering och "Property Management" och sedan måste man "rigga" bostaden så att den är anpassad för uthyrning.

  I all välmening,
  //Cm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, inte lätt, men sålänge balanseringen i sig stimulerar, vilket jag tycker den gör, så kanske det inte gör så mkt att den pågår! Tack för uppmuntrande ord CM, vi får se om de blir klart i helgen, nu är de nära!

   Radera
 2. Att hitta en bra balans mellan att spara och konsumera (eller investera i något nu för att tillgodose t ex ett intresse) är viktigt för att orka hålla ut tror jag. Lycka till med köpet, det kanske visar sig bli en fantastisk investering såväl själsligt som ekonomiskt!

  Mvh
  /Vägen till Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vi hoppas på det, nu är vi riktigt sugna på lägenheten!

   Radera