Sidor

tisdag 7 oktober 2014

Bolån, amortering och ränta

Nu i veckan amorterade vi 50 000 kr på ett bolån, vilket motsvarar hela 2014 års amortering. Från januari 2015 kommer vi avsätta 5 000 kr per månad för att amortera.

I slutet av september förhandlade vi om räntan på ett av våra tre bolån, vi lyckades behålla förra årets marginal/rabatt och har i dagsläget en ränta om 1,73%. Tyvärr har vissa banker (däribland vår) hittat nya sätt att öka sina intäkter, varför räntan ändå inte blev så låg som det såg ut i augusti. Så påpassligt att beräkningsmodellen ändrades just nu? Skickade ett rätt irriterat mail till vår bankman om varför det inte nämndes när vi träffades i september och hon kompletterade det minst sagt lama svaret i ovan länkade artikel "Det är komplicerat och vi har gjort så gott vi har kunnat" med "jag kände inte till förändringen". Uselt!

Det går förstås att ifrågasatta varför vi amorterar när det går att hitta bättre avkastning på andra håll, det ligger ingen särskilt rationell tanke bakom detta utan är helt enkelt en säkerhetsåtgärd, med ett relativt nybyggt hus i vår stad är marknadsvärdet så volatilt att dagens belåningsgrad om dryga 80% blir för högt för vår smak om vi av något skäl skulle vara tvungna att sälja. Vi vill ner till 70% innan 2020 då vi har lösa planer om att flytta till ett billigare boende och kan då minska skuldsättningen rejält och i bästa fall bli skuldfria.

Hur tänker ni kring bolån och amortering?

2 kommentarer:

  1. Med så pass hög belåningsgrad som du beskriver, så låter det som en klok princip. En annan parameter som du kanske kan överväga (om du inte redan gör det) är att istället för att ge 5,000 per månad till banken, att sätta in motsvarande belopp på något respektabelt högräntekonto (så länge dessa ger högre eller samma ränta som banken). Ger er ökade frihetsgrader om något oförutsett skulle hända, utan att det kostar dig något. Men det beror förstås på hur god själv-disciplin ni har, så att ni inte spenderar pengarna...

    Ska följa din blogg med intresse, lycka till med investerandet / sparandet!

    Mvh
    Mattias

    SvaraRadera
  2. Tack för synpunkterna Mattias! Som du säger så vore det mer rationellt med högräntekonto, kanske bundet så disciplinen hålls :)

    En fördel med att kunna visa lägre belåningsgrad är att det öppnar för förhandling med fler banker, Handelsbanken var t ex inte ens intresserade att ta dialog pga den höga belåningen (trots våra inkomster, sparande etc).

    Det är ju enkelt att ändra upplägget (åtminstone sålänge lånen är rörliga vilket de är nu) så vi får se om vi gör annorlunda framöver.

    SvaraRadera