onsdag 26 november 2014

Inköp Ratos

Har gått segt med själva bloggandet på sistone men aktiviteten inom temat för bloggen (investeringar och privatekonomi) har varit desto högre. Framförallt har tankarna kring föräldraledighet vs nytt jobb upptagit mycket tid och nu äntligen klarnat.

Under tiden plockades 400 st Ratos B in i portföljen för några dagar sedan till kursen 48,9. Ett av de mer spännande bolagen i portföljen - bidrar med hög direktavkastning nu och möjlighet till vettig utdelningstillväxt (för tillfället räknar jag dock bara med enstaka %), intressant förvärv av Ledil nyss.

Vad gäller tankar kring kommande investeringar har kurserna stuckit iväg ytterligare för många bolag på bevakningslistan men Akelius pref är fortsatt intressant och ligger nära till hands, har också fört in Klöverns pref och Elekta på bevakningslistan. Vi får se vad resten av året bjuder!

2 kommentarer:

 1. Vad grundar du ditt inköp på? Jag äger själv Ratos och är tveksam till att köpa mer (är lite feg) men gillar att höra vad andra tror om bolaget! :)

  SvaraRadera
 2. Tack för din fråga aktienovisen!

  I korthet handlar det om diversifiering och förtroende!

  Ratos är ju lite speciellt som åskådliggjorts bl a av Lundaluppen (http://lundaluppen.blogspot.se/2014/01/analys-av-ratos.html), Trygg Framtid (http://www.tryggframtid.nu/2014/09/analys-av-ratos.html) och 40%20år (http://40procent20ar.blogspot.se/2014/05/ratos-arne-k-avkastnings-magikern.html). Jag har inte heller gjort någon närmare analys av varje innehav utan tycker t ex TryggFramtids defensiva antaganden kring ROE, kombinerat med egen ytterligare marginal på det, att nivåer under 50 kr svårligen kan bli en dålig investering. Vissa innehav kommer säkert gå dåligt (typ Aibel) och andra bättre, men de kan ju missa målet om 20% IRR med rätt mycket innan de börjar se riktigt illa ut och/eller sänka utdelningen (igen).

  Som Lundaluppen nämner i en kommentar i sitt inlägg så ser även jag Ratos som en brygga till bolag som annars inte skulle dyka upp på investeringshorisonten, dvs en slags diversifiering, om än riskfylld. I kombination med en direktavkastning >6% känns det som ett alternativ till buffertkontot med begränsad nedsida och ändå (till skillnad från preffar) möjlighet till utdelningstillväxt om förvärven artar sig skapligt.

  Som flera nämner handlar det väldigt mycket om en förtroendefråga för ledningen och med Arne kvar i bolaget (om än i styrelsen) och Susanna som VD vill jag ge Ratos förtroendet att förvalta våra ca 20k, men jag ser inte heller att det kommer ske någon ökning av innehavet i närtid heller.

  Mvh vadVivill

  SvaraRadera